Private House, Wells (NPPF Para 55 planning application)

BUR_habitatwall_900x600

Private House, Wells (successful NPPF para 55 planning application)

We have integrated a new contemporary house into the beautiful landscape between the Mendip Hills and the Somerset Levels.

The landscape proposals have two distinct characters; the northern wooded landscape adds to the existing patchwork of woodland on the high ground and the meadow landscape to the south is inspired by the surrounding low lying grass and arable land.

Separating these two distinct landscapes will be a dry stone wall constructed from gabions carefully filled with locally sourced stone to become a habitat wall. Long distant views out across the Levels will only be revealed from the house or on the south side of the wall.

The domestic garden will be defined by a 1m high ha-ha wall. This wall is the mediating element between the built form of the house and the natural curves of the surrounding landscape.

Client: Private   Status: 2014 – ongoing

BUR_burcottmanor366x400
BUR_landscapecontext

 

BUR_landscapestratagies
BUR_sketch